Mars 2021

Leieprisene har steget med 3,4 % i Norge i mars 2021

* Snittleieprisen passerer 10.000 kroner per måned for første gang i historien

* Leieprisene 3,4 prosent høyere enn for ett år siden

– I Norge snakker vi mye om prisene for de som kjøper og selger bolig, men vi glemmer ofte at 1 av 4 faktisk leier, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen. Om lag 560 000 norske husholdninger bor i en leid bolig, det tilsvarer 23,2 % av alle norske husholdninger (tall fra SSB).

I snitt kostet det 10082 kroner å leie en bolig i Norge i mars. Det er 1,6 % høyere enn i februar, og hele 3,4 % høyere enn i mars i 2020, viser Husleie.no sin helt ferske leieprisindeks for mars måned.

Leiemarkedet mot friskmelding

– Vi er den største aktøren innenfor leiekontrakter i Norge, og vi har ført statistikk over våre kontrakter i flere år nå. Et drøyt år siden Erna stengte ned Norge, måler vi for første gang en snittleiepris for hele landet som passerer den magiske 10.000-kroners-grensen, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen.

Også i hovedstaden er det mye som tyder på at leiemarkedet går mot en friskmelding.

– Vi så tydelig at de strenge tiltakene i Oslo, som nå har vart i fem måneder, virkelig ga et utslag i leiemarkedet. Snittleieprisen i hovedstaden var i februar på 12029 kroner, og det var fire prosent lavere enn tilsvarende måned i fjor. Nå er bildet et helt annet. Snittleien i Oslo i mars skvatt opp nesten 500 kroner og endte på hele 12506 kroner. Det er 1,8 % høyere enn i mars i 2020, forklarer Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

På vei over pandemi-kneika

– Hvordan ser det ut i de andre store byene?

– For første gang i historien måler vi også alle de store byene med en snittleie på over 10.000 kroner samtidig. I Bergen var snittet forrige måned på 10936,-. Stavanger følger rett etter med en snittpris på 10635,-, mens du i snitt må ut med 10273,- for å leie en leilighet i Trondheim. Vi har i løpet av pandemien sett at det har vært mindre mobilitet i markedet. Jeg tror at tallene avspeiler en viss optimisme om at vi snart er over pandemi-kneika, forklarer Olsen.

– Hva tenker du om resten av året i leiemarkedet nå?

– Jeg er overrasket over økningen og de høye prisene vi ser nå i mars. I fjor så vi at studentene inntok boligmarkedet i de store byene lenge før sommeren og det som er normalt. Jeg tror vi kommer til å få en ytterligere oppgang spesielt i mai og juni. Også i år vil markedet være preget at det er svært få utenlandsstudenter og rekordhøy søkning til høyere utdanning her hjemme. En annen sak er at prisene for å kjøpe en bolig i Norge har økt voldsomt under koronaen. Stadig flere må nok innse at de ikke vil klare å kjøpe sin egen bolig, og da må de ut på leiemarkedet, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

– Vi er den største aktøren innenfor leiekontrakter i Norge, og vi har ført statistikk over våre kontrakter i flere år nå. Et drøyt år siden Erna stengte ned Norge, måler vi for første gang en snittleiepris for hele landet som passerer den magiske 10.000-kroners-grensen, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen

*All innsikt, statistikk og leiepriser som blir hentet fra våre innsiktssider må krediteres til Husleie.no.