Gå videre til innhold
Nedgang i boligmarkedet - kraftig prisøkning i leiemarkedet

Pressemelding -

Nedgang i boligmarkedet - kraftig prisøkning i leiemarkedet

Husleieindeksen for tredje kvartal i 2022 viser kraftige prisøkninger sammenlignet med tilsvarende periode ifjor – både for Norge sett under ett og for Oslo spesielt.

Om lag 560 000 norske husholdninger og ca. 1 million mennesker bor i en leid bolig i Norge, det tilsvarer 23,2 % av alle norske husholdninger (tall fra SSB). Husleie.no betjener om lag 20 % av det norske boligutleiemarkedet, og har rundt 75.000 leiekontrakter på sin plattform. I og med at det ikke er rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, er det ingen annen aktør i Norge som har et bedre grunnlag for å tilby en presis statistikk enn Husleie.no

Nå er husleieindeksen for Q3 klar, og den viser betydelige prisøkninger. Snittleieprisen i Norge under ett, var på hele 10.865,- – opp med 6.3 prosent fra Q3 i 2021. I Oslo fortsetter veksten i en periode som vanligvis er ganske rolig I leiemarkedet. Leieprisene i hovedstaden steg med hele 10,5 % sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor, og havnet på 14.299,- per måned.

– Vi så at boligprisene falt med 2,2 prosent i september, men leieprisene fortsetter med en meget sterk utvikling, med noen få unntak. Hovedtrykket i studentmarkedet er blitt fremskyndet de siste årene, og i år har vi sett at trykket i dette viktige markedet kom allerede i mai og juni – altså før sommerferien. Tallene for tredje kvartal kommer altså etter at hovedtrykket i markedet er over, og på en tid da de fleste studentene har klart å finne seg tak over hodet. Likevel er det altså en meget sterk oppgang i leieprisene, fastslår daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

Olsen har tidligere påpekt at en “giftig cocktail” bestående av økte renter, økt formuesskatt og økt verdifastsettelse på sekundærboliger gjør at mange har solgt utleieboligen, og det er dermed færre utleieboliger i markedet enn før. Bare for Oslos del er det over 5000 færre sekundærboliger enn for tre år siden, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Nå ser vi at det er utsikt til enda flere renteøkninger. I tillegg ser vi i regjeringens forslag til statsbudsjett at formuesskatten skal ytterligere opp. Akkurat som at taxi-selskapene øker prisene når bompengene settes opp, så sendes også de økte kostnadene utleierne får videre til sluttbruker, sier Olsen i Husleie.no og legger til:
– Kraftig økte kostnader for strøm og felleskostnader for utleierne, er også med på å påvirke leieprisene. Vi hører dessuten fra flere av utleierne som bruker vår plattform at økte materialkostnader de siste par årene begynner å få stor betydning. Når et kjøkken på kort tid er blitt 50 % dyrere, så er det klart at renovering og vedlikehold begynner å koste svært mye mer enn før. Også nybyggprosjektene rammes av dette, og mange nybygg settes nå på is.

Sjefen i Husleie.no mener også at man ikke skal underslå den psykologiske siden av medieoppslag om fall i markedet for salg av boliger.

– Vi så akkurat det samme under finanskrisen i 2007. Når det er usikre tider setter mange potensielle boligkjøpere seg på gjerdet og ser an situasjonen. Men de trenger et sted å bo, og dermed kommer de inn i leiemarkedet og er med på å skape ytterligere press der, sier Kjetil J. Olsen.

Også i de andre byene er det til dels kraftige økninger i leieprisene. I Bergen var snittprisen for å leie en bolig nå 10.302,- opp med sterke 5,8 prosent på ett år. I Trondheim var snittprisen for å leie en bolig i tredje kvartal 11.334,- opp med nøyaktig 10 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2021. Også i Kristiansand i sør er det en kraftig oppgang på hele 12,6 prosent når man sammenligner Q3 i 2022 med tilsvarende kvartal i 2021. I Kristiansand måtte leietakerne i tredje kvartal ut med i snitt 9270,- for å leie bolig.

Etter lang tid med kraftig vekst, synker imidlertid prisene i Drammen med 4,8 prosent når vi sammenligner tilsvarende periode i 2021 og havner på 11.406 per måned. Også i Stavanger har stigningen stoppet opp, og går ned med 0,9 prosent. I oljehovedstaden kostet det 10.575,- I snitt å leie en bolig i tredje kvartal 2022. (Se vedlegg for oversikt over flere norske byer).

I forbindelse med Husleieindeksen, gjennomfører også Husleie.no en undersøkelse blant utleiere og leietakere som bruker deres plattform.

Undersøkelsen viser at betalingsevnen blant norske leietakere fortsatt er god – til tross for prisstigningen og usikre tider. Husleie.no forventer imidlertid at flere leietkaere vil slite med å betale leien fremover, og spår demed en svekket betalignsevne.

– 79,2 prosent av utleierne som bruker vår plattform svarer at leietakerne deres aldri er forsinket med husleien, og flertallet ser ingen tegn til at betalingsevnen har endret seg til det verre de siste tre månedene. Vi ser at 29, 1 prosent av leietakerne svarer at de låner penger av familie eller venner dersom de ikke har råd til leien, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

Sjefen i Husleie.no mener at hovedbildet viser at det er gode forhold mellom utleiere og leietakere i Norge.
– 50.6 prosent av utleiere svarer at de ikke indeksregulerer husleien i samsvar med markedspris. Faktisk svarer 20 % av utleierne at de ikke setter opp leieprisene fordi de synes det er ubehagelig å gjøre det. Alt i alt gjør dette situasjonen lettere for mange leietakere, sier Olsen i Husleie.no.

Undersøkelsen viser også at nesten tre av fire utleiere er redde for ytterligere renteøkninger. 63,1 prosent av utleierne svarer også at de er bekymret over økt skattelegging av sekundærboliger og formue.

– At det nå er satt nye prisrekorder i leiemarkedet for Oslo både i mars og april, har en klar sammenheng med at det stadig blir dyrere å kjøpe en leilighet i hovedstaden. På bare ett år har prisene for å kjøpe en bolig økt med over 15 % i snitt. Mange skjønner nok at de nå kanskje aldri vil få råd til å eie sin egen bolig, og at de heller går inn i statistikken over de nesten 1 million menneskene som leier bolig her til lands, Kjetil J. Olsen

Emner

Kategorier


Om lag 560 000 norske husholdninger bor i en leid bolig, det tilsvarer 23,2 % av alle norske husholdninger (tall fra SSB). Husleie.no betjener om lag 15 % av det norske boligutleiemarkedet. I og med at det ikke er rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, er det ingen annen aktør i Norge som har et bedre grunnlag for å tilby en presis statistikk enn Husleie.no. Selskapet driver en utleieplattform som tilbyr utleiere prosesser og tjenester som blant annet leiekontrakter, depositumskonto, innkreving av husleie, utleieforsikring og oppsigelse av leietaker. Les mer om vår statistikk på: https://www.husleie.no/innsikt

Kontakter

Kjetil J. Olsen

Kjetil J. Olsen

Pressekontakt Daglig leder Kjetil J. Olsen er daglig leder i Husleie.no. Han er utdannet siviløkonom og har mastergrad i forretningsutvikling og innovasjon. Han grunnla et selskap som ble kjøpt opp av StepStone, opprinnelig en norsk jobbportal, og hadde stilling som sjef for internasjonal forretningsutvikling i StepStone etter oppkjøpet. På den amerikanske frilanserportalen Upwork var han International Vice President og den første ikke-amerikanske i en lederstilling. Deretter flyttet han til Norselab som administrerende direktør før han overtok ledelsen i Husleie.no i 2016.

Relatert innhold

Vi gjør boligutleie enkelt!

Husleie.no betjener om lag 15 % av det norske boligutleiemarkedet. I og med at det ikke er rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, er det ingen annen aktør i Norge som har et bedre grunnlag for å tilby en presis statistikk enn Husleie.no. Selskapet driver en utleieplattform som tilbyr utleiere prosesser og tjenester som blant annet leiekontrakter, depositumskonto, innkreving av husleie, utleieforsikring og oppsigelse av leietaker.