Gå videre til innhold
Leiepriser - Juli 2020

Pressemelding -

Leiepriser - Juli 2020

Oslo: 12 250 kr per måned – 1.7% opp

Hele landet: 9 250 kr per måned – 1% opp.

Prisveksten er lavere enn forventet. Mange årsaker til dette;

  • Mye av veksten ble nok tatt ut i juni, da økningen var betydelig høyere både i Oslo og på landsbasis. Snittprisen for å leie en bolig i Oslo var i juni 5 % høyere enn for tilsvarende måned i fjor, og over 11 % høyere enn i mai i år. Vi hadde aldri målt en høyere pris i hovedstaden, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen.
  • Vi tror dette kan ha sammenheng med at mange studenter sikret seg ny bolig da allerede i juni, kloke av skade fra tidligere år. Likevel ser vi at det er full fart nå, og våre kunder melder om høy aktivitet på visninger uken vi nå er inne i.
  • Lave renter kan kanskje ha medført at flere har investert i utleiebolig og lagt disse ut i markedet i sommer.
  • Men, det er store forskjeller spesielt internt i Oslo. Eksempelvis ser vi at 3-roms leiligheter i sentrumsnære strøk har økt nesten 10% i forhold til i fjor.
  • – Dette har vært en rekordsommer for oss med en voldsom høy aktivitet. Bare i juli ble det opprettet hele 3000 nye leiekontrakter via Husleie.no, sier Kjetil J. Olsen

Regionale forskjeller i priser (eksempelvis 3-roms)

Det er store forskjeller på hva man må betale for en leiebolig rundt omkring i landet.

I Trondheim koster en 3-roms i snitt 9 500 per måned, mens i Oslo er prisen 15 600. Vil du bo på Frogner eller Majorstua må du regne med å betale 18 000.

En Oslo-student må påberegne å bruke 7000 kr per mnd for å bo

Kort bakgrunn: Om lag 560 000 norske husholdninger bor i en leid bolig, det tilsvarer 23,2 % av alle norske husholdninger (tall fra SSB). Ca. 15 % av det norske boligutleiemarkedet betjenes av Husleie.no. Husleie.no er en utleieplattform som tilbyr utleiere prosesser og tjenester som blant annet leiekontrakter, depositumskonto, innkreving av husleie, utleieforsikring og oppsigelse av leietaker.

150 784 personer har søkt høyere utdanning i år. Det er over 12.000 flere ungdommer enn i fjor og ny rekord. Dette vil gjøre det trangt om plassen på leiemarkedet. Økningen skyldes blant annet at mange færre har søkt seg til studiesteder i utlandet på grunn av korona-situasjonen.

– Det er ikke noe sted i landet hvor det er større forskjeller innad i en by enn i Oslo. Jeg snakket nylig med en kunde hos oss som leier ut en 3-roms i Møllergata i sentrum. Bare i løpet av et par timer hadde han fått nesten 300 henvendelser på annonsen. En annen kunde la i forrige uke ut en 2-roms i bydel Alna. Etter tre dager hadde han fått stusselige tre henvendelser. Akkurat nå er det mange studenter i markedet, og de vil bo sentralt. Dermed er de også med på å drive opp prisene. Grünerløkka, Torshov og sentrum er nå nesten på høyde prismessig med vestkanten. Min spådom er at flere studenter må påregne å bo en t-banetur fra uteliv og studiested. Det er dessverre ingen menneskerett å skulle ha gangavstand til alt mulig, sier Kjetil J. Olsen.

– Jeg tror det kommer til å bli kaos på leiemarkedet i byene med mange studiesteder i august, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

– Og pågangen vil drive leieprisen oppover?

– Etter hvert vil folk bli desperate etter å ordne seg et sted å bo. Jeg har i det siste hørt flere eksempler på at leietakere byr en høyere pris enn det som står i annonsen. Vi anbefaler ikke våre utleiere å hoppe på slike budrunder, sier Kjetil J. Olsen.

– Hva må en student påregne å bruke på å bo i Oslo fra nå i høst?

– I fjor snakket studenter om at man må påregne å bruke 6000 kroner per person per måned for å leie bolig i Oslo. Nå er det økt til 7000 kroner eller mer. En vanlig ok 3-roms som to personer kan dele koster fort kr. 15.000 per måned i Oslo – det blir 7500 kroner på hver. Det begynner å bli dyrt, påpeker Kjetil J. Olsen som også tror at mange studenter må jobbe mer ved siden av studiene for å klare utgiftene.

På grunn av de høye leieprisene, krever også det vanlige 3 måneders depositumet etter hvert mye kapital – som mange ikke har.

Kjetil J. Olsen i Husleie.no forteller at mange leietakere spør om hva de kan gjøre for å kapre en leilighet det er stor rift om. Også mange utleiere synes det er vanskelig å velge når det strømmer på med folk som vil på visning. Sjefen i Husleie.no deler gjerne sine beste tips.

Emner

Kategorier


Om lag 560 000 norske husholdninger bor i en leid bolig, det tilsvarer 23,2 % av alle norske husholdninger (tall fra SSB). Husleie.no betjener om lag 15 % av det norske boligutleiemarkedet. I og med at det ikke er rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, er det ingen annen aktør i Norge som har et bedre grunnlag for å tilby en presis statistikk enn Husleie.no. Selskapet driver en utleieplattform som tilbyr utleiere prosesser og tjenester som blant annet leiekontrakter, depositumskonto, innkreving av husleie, utleieforsikring og oppsigelse av leietaker. Les mer om vår statistikk på: https://www.husleie.no/innsikt

Kontakter

Kjetil J. Olsen

Kjetil J. Olsen

Pressekontakt Daglig leder Kjetil J. Olsen er daglig leder i Husleie.no. Han er utdannet siviløkonom og har mastergrad i forretningsutvikling og innovasjon. Han grunnla et selskap som ble kjøpt opp av StepStone, opprinnelig en norsk jobbportal, og hadde stilling som sjef for internasjonal forretningsutvikling i StepStone etter oppkjøpet. På den amerikanske frilanserportalen Upwork var han International Vice President og den første ikke-amerikanske i en lederstilling. Deretter flyttet han til Norselab som administrerende direktør før han overtok ledelsen i Husleie.no i 2016.

Vi gjør boligutleie enkelt!

Husleie.no betjener om lag 15 % av det norske boligutleiemarkedet. I og med at det ikke er rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, er det ingen annen aktør i Norge som har et bedre grunnlag for å tilby en presis statistikk enn Husleie.no. Selskapet driver en utleieplattform som tilbyr utleiere prosesser og tjenester som blant annet leiekontrakter, depositumskonto, innkreving av husleie, utleieforsikring og oppsigelse av leietaker.