Desember 2020

Fortsatt sterkt leiemarked tross korona

2,3 prosent leieprisvekst i Norge i fjor

– I Norge snakker vi mye om prisene for de som kjøper og selger bolig, men vi glemmer ofte at 1 av 4 faktisk leier, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen.

Leieprisene i Norge for desember gikk opp med 1,7 % sammenlignet med november. I gjennomsnitt kostet det 9757 kroner å leie en bolig i Norge i desember. Sammenlignet med desember 2019, var prisene 4,1 % høyere på landsbasis ved utgangen av 2020. Om man sammenligner 2019 og 2020 som helhet, så er prisøkningen på 2,3 prosent.

For Oslos del har også størrelsesjustert snittleie økt fra november til desember – fra 12149,- til 12248,-. I Oslo er likevel leieprisene nå 0,2 % lavere enn i de var for ett år siden – i desember 2019.

– Gjennom desember har vi sett en økt usikkerhet rundt corona-situasjonen og nye strenge tiltak for å få bukt med smitten. Dette skaper mindre mobilitet, og flere som leier og planlegger å kjøpe sin egen bolig, forblir i stedet i leiemarkedet. Dette driver prisene opp. Likevel er det smått utrolig at vi ser solid vekst i prisene både i leiemarkedet og salgsmarkedet for bolig i 2020, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

– Hva kan du si om Oslo?

– Hovedstaden har hatt litt av en reise gjennom corona-året 2020. I nedstengingsmåneden mars datt prisene kraftig, men i juni satte vi ny rekord og målte den høyeste leieprisen i en enkeltmåned som noen gang er målt – kr. 13430,-. Dette skyldtes stengte studiesteder utenlands og påfølgende rekordmange studenter i Norge. De drev prisen kraftig opp, forklarer Olsen i Husleie.no.

– Hvordan har senhøsten/vinteren 2020 vært på leiemarkedet i Oslo?

– Flere av våre kunder med store leilighets-porteføljer melder om store og merkelige variasjoner. De som har leid ut leiligheter i Oslo sentrum har meldt at de siste to månedene har det gått uvanlig tregt å leie ut. Dette henger sammen med skjenkestopp og påfølgende nedstenginger innen hotell, restaurant og uteliv. Mange av de som leier i sentrum jobber nettopp innen utelivet, og nå er de permitterte. Samtidig ser vi at attraktive områder som Torshov, Frogner og Majorstuen holder seg høyt i pris, og leilighetene er stort sett alle leid ut i løpet av få dager etter at de er annonsert for første gang, sier Kjetil J. Olsen.

– Når det gjelder salgsprisene på boliger, er det mange eksperter som spår et knallsterkt 2021. Hvordan tror du situasjonen blir på leiemarkedet i det nye året?

– Jeg tror det blir store variasjoner også i år, men alt i alt tror jeg helt klart at leieprisene kommer til å øke. Det vil si at vi i Norge sett under ett for første gang i historien trolig vil passere en snittleie på 10.000 kroner per måned. Selv om vi får vaksinert befolkningen, tror jeg blant annet at det også til høsten kommer til å bli vanskelig å tenke på studier eller friår i utlandet for ungdommer. Dermed vil det igjen bli rekordmange studenter i de store byene, og de kommer til å drive prisene oppover, noe vi har sett eksempler på både i Bergen, Trondheim og ikke minst i Tromsø i 2020, sier Olsen.

– Gjennom desember har vi sett en økt usikkerhet rundt corona-situasjonen og nye strenge tiltak for å få bukt med smitten. Dette skaper mindre mobilitet, og flere som leier og planlegger å kjøpe sin egen bolig, forblir i stedet i leiemarkedet. Dette driver prisene opp. Likevel er det smått utrolig at vi ser solid vekst i prisene både i leiemarkedet og salgsmarkedet for bolig i 2020, sier Kjetil J. Olsen

*All innsikt, statistikk og leiepriser som blir hentet fra våre innsiktssider må krediteres til Husleie.no.