Januar 2021

Tror snittleien i Norge vil passere 10.000 kr. for første gang i historien 

– I Norge snakker vi mye om prisene for de som kjøper og selger bolig, men vi glemmer ofte at 1 av 4 faktisk leier, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen. Om lag 560 000 norske husholdninger bor i en leid bolig, det tilsvarer 23,2 % av alle norske husholdninger (tall fra SSB).

– I snitt kostet det 9556 kroner å leie en bolig i Norge i januar. Det er 1,4 % lavere enn i desember, men 1,1 % høyere enn januar i 2020. I Oslo har den nye, strenge lockdown-perioden hatt en tydelig innvirkning på folks mobilitet og dermed leieprisene. Prisene i hovedstaden falt betydelig og endte på minus 4,8 % sammenlignet med samme måned i fjor. Vi ser spesielt en nedgang innen større leiligheter i Oslo, sier Kjetil J. Olsen.

Også i oljebyen Stavanger har koronasituasjonen medført synkende leiepriser. Der var prisene 10,1% lavere i januar 2021 enn i januar 2020.

Hvordan tror du leiemarkedet i Norge kommer til å utvikle seg i 2021?

– Vi har akkurat lagt bak oss et turbulent år i leiemarkedet, med til dels store svingninger. Leiemarkedet i Oslo falt betydelig i april og mai da Norge ble nedstengt på grunn av koronaen. Prisene økte så kraftig i sommer. Nå ser vi imidlertid klart at prisveksten har flatet ut og gjort en dipp nedover. Likevel tror jeg at vi kan vente en økning i leieprisene i år, både i Norge som helhet og i Oslo. Vaksineringen av befolkningen er forsinket, og jeg har nå lest (Universitas) at FHI ikke tror at studenter kan påregne å bli vaksiner før fra oktober. Derfor tror jeg at det også til høsten kommer til å bli vanskelig å tenke på studier eller friår i utlandet for ungdommer. Det ligger trolig hverken an studier i USA eller et år på loffen i Asia. Dermed vil det igjen bli rekordmange studenter i de store byene, og de kommer til å drive prisene oppover og påvirke hele markedet. Jeg tror derfor at snittleieprisene for første gang i historien vil passere den magiske 10.000-kroners-grensen i Norge, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no

– I snitt kostet det 9556 kroner å leie en bolig i Norge i januar. Det er 1,4 % lavere enn i desember, men 1,1 % høyere enn januar i 2020. I Oslo har den nye, strenge lockdown-perioden hatt en tydelig innvirkning på folks mobilitet og dermed leieprisene. Prisene i hovedstaden falt betydelig og endte på minus 4,8 % sammenlignet med samme måned i fjor. Vi ser spesielt en nedgang innen større leiligheter i Oslo, sier Kjetil J. Olsen

*All innsikt, statistikk og leiepriser som blir hentet fra våre innsiktssider må krediteres til Husleie.no.