Hopp til innhold Velkommen til Husleie.no

Kredittsjekk av leietakere

Av Husleie.no

Er det lov til å kredittsjekke en leietaker? Les hvilke regler som gjelder hvis du ønsker å foreta kredittsjekk før du leier ut.

En kredittsjekk vil si at en institusjon som låner ut penger eller en kreditor får tilgang til dine kredittopplysninger. Den vanligste grunnen til at det foretas en kredittsjekk av deg er du har søkt om et lån eller bedt om kreditt.

Dette er opplysningene som gis om deg:

  • Din folkeregistrerte adresse
  • Skatteligningen din, som er basert på informasjon gitt av Skattedirektoratet
  • Beregnet bruttoinntekt
  • Eventuell næringsinteresse som er registrert i Brønnøysundregisteret
  • Eventuelle betalingsanmerkninger

Dersom det foretas en kredittsjekk av deg er det lovpålagt at du skal motta et gjenpartsbrev. Dette gjenpartsbrevet skal inneholde informasjon om hvilke opplysninger som er gitt ut om deg, hva som er kilden til disse opplysningene og hvem som har bedt om dem.

Saklig grunn

Det er personopplysningsloven som regulerer kredittsjekk og der slås det fast at man må ha saklig grunn for å foreta en kredittsjekk av noen og ifølge Datatilsynet, som er de som fører tilsyn, skal det foreligge en kredittsituasjon. Det vil si at du på en eller annen måte må ha bedt om kreditt i form av for eksempel en lånesøknad eller et kjøp på avbetaling.

Kredittsjekk av leietaker

I utgangspunktet er det ikke lov til å foreta en kredittsjekk av en potensiell leietaker, da husleie ikke skaper en kredittsituasjon. Husleien betales normalt forskuddsvis. Når du snakker med potensielle nye leietakere, kan du derimot spørre om de godkjenner at du foretar en kredittsjekk. For å kunne foreta en kredittsjekk trenger du altså tillatelse fra den du vil sjekke samt dennes fødselsnummer. Deretter må du henvende deg skriftlig til et av de selskapene som jobber med kredittopplysninger. Du må i tillegg betale et gebyr per kredittsjekk.

Hvorfor du bør kredittsjekke leietakere

Dersom du som utleier kan luke ut dårlige betalere før leiekontrakten underskrives, vil du kunne spare deg selv for mange fremtidige problemer. Det blir dyrt og strevsomt å ha en leietaker som stadig betaler husleien for sent eller som ikke betaler den i det hele tatt. Prosessen med å kaste ut en leietaker er ikke bare lang og tidkrevende, men også kostbar. Kredittsjekker du en aktuell leietaker får du nyttig informasjon om dennes betalingsevne og dermed kan du luke bort mye usikkerhet og ikke minst unngå en potensiell konfliktsituasjon.

Som utleier kan du ikke kreve at mulige leietakere fremlegger en kredittsjekk. Samtidig har det blitt mer og mer vanlig at mennesker som ønsker å leie en bolig legger den frem uoppfordret.

Be leietaker om leietakerbevis

En god måte å få innsikt i en potensiell leietakers betalingsevne er å be han/henne om å fremlegge et leietakerbevis. Et leietakerbevis utstedes til en person som har gjennomført en kredittsjekk med positivt resultat. Husleie.no er en av få aktører på markedet som tilbyr leietakere å kjøpe leietakerbevis.

Dette bør du som utleier huske på

Uansett om du vil gå veien om en kredittsjekk eller ikke er det enkelte punkter du bør gjennomføre før du signerer på en leiekontrakt sammen med din nye leietaker. Du bør alltid sjekke leietakerens referanser fra tidligere utleiere og arbeidsgiver. Deretter bør du sørge for at du har en god, skriftlig leiekontrakt med utkastelsesklausul, så du kan få hjelp fra namsmyndigheten om det skulle gå så langt. Ikke glem å be om minst tre måneders depositum, som skal stå på en sperret depositumskonto. Da har du noe sikkerhet for manglende husleie, skadeverk og lignende.

 

Boligutleie med ekstra trygghet

Forvaltning gjennom Husleie.no inkluderer effektiv innkreving av husleien, utleieforsikring med økonomisk og juridisk sikring og tilgang til markedets beste digitale utleieløsning. Forvaltning fra kr 89 til 149 per måned.

Les mer

 

Les også: