I Norge finnes det mange som leier ut en hybel eller to i samme bolig som de selv bor i, og for noen er dette starten på realiseringen av drømmen om å drive med utleie i større skala. En av de som har jobbet seg opp fra den ene hybelen er 37 år gamle Ronnie Dahl.

Den spennende oppstarten

Starten kom i 2008 da Ronnie og samboeren Hannie skulle selge en leilighet. Da de ikke fikk den prisen de ønsket, valgte de å leie den ut i stedet for. Huset de hadde kjøpt skulle pusses opp, og i denne prosessen bestemte de seg for å bygge en hybel. Gode støttespillere og hardt arbeid veide opp for manglende egenkunnskap. Er du lærevillig kommer kunnskapen fort, og prosjektene har ikke latt vente på seg. Kapitalen kom via egeninnsats og salg av noen enheter for å kunne kjøpe andre. Dette har ført til at Ronnie har vært innom utskilling av tomter, totalrenovering, bygging av hybler, oppføring av ferdighus og omgjøring av et gammelt lager til lagerboder som kan leies ut. Nå har han kommet så langt at det måtte eget firma til, Fjærholmveien 34 AS.

Langsiktige mål og egen innsats

Å bygge opp noe tar tid og krever mye innsats, da er det viktig at du synes det du driver med er morsomt. Andre ting som det er viktig å ha er klare og definerte mål, lærevillighet, evnen til å tenke langsiktig og finne noen å samarbeide med. For Ronnie handler det om å oppnå gode resultater og på sikt bli økonomisk uavhengig.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Å bygge opp noe tar tid og krever mye innsats, da er det viktig at du synes det du driver med er morsomt. I tillegg er kunnskap en viktig ingrediens i suksess, det og evnen til å be om hjelp når man trenger det.

Ikke alle som ønsker å drive med boligutleie har en stor egenkapital å ta av for å kjøpe de første utleieenhetene. Ronnie gikk veien om å kjøpe bolig som blir pusset opp ved hjelp av en del egeninnsats. Verdiøkningen ga gevinst, som igjen åpnet for muligheten til å kjøpe nye enheter. Sikkerheten gjorde det også lettere å få banken med seg. Et godt forhold til banken er viktig, og det kan skapes ved å ha orden på økonomien og bygge opp et tillitsforhold. Dog kan de dagens innstramminger på utlån medføre at bankene nå er mer opptatt av den påkrevde egenkapitalen.

Lærevillighet og gode samarbeidspartnere

Kunnskap er en viktig ingrediens i suksess, det og evnen til å be om hjelp når man trenger det. Skal man bygge opp en portefølje av utleieenheter må man også være villig til å ta kalkulerte risikoer. I følge Ronnie er eiendom gøyere når man gjør det sammen med andre. Han har hatt med seg gode samarbeidspartnere i sine prosjekter, og er alltid på utkikk etter flere. Egen kunnskap om økonomi og bolig kan utvides ved å lese faglitteratur, på norsk og på engelsk.

Klare ambisjoner

For de fleste som driver med boligutleie er dette et langsiktig prosjekt, slik er det også for Ronnie. Ambisjonene er klare, og de går ut på at boligmassen skal økes med mer enn 30 enheter innen utgangen av 2020. Gode samarbeidspartnere og relasjoner er stikkord for Ronnies prosjekter, og dette bygger han videre på i Eiendomsklubben. I Eiendomsklubben.no er målet å bygge opp et felles nettverk for utleiere og eiendomsinvestorer.

Å få til alt dette krever mye jobb, og kanskje noen forsakelser på veien. Da hjelper det å være så glad i jobben sin at du føler deg privilegert fordi du får lov til å holde på. Det er kanskje dette som skaper den indre drivkraften. Motivasjon kan hentes fra flere steder, og Ronnie henter sin inspirasjon fra mennesker som gir alt for det de tror på.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Tenk om husleien ble indeksregulert automatisk...

Bruker du Husleie.no skjer reguleringen automatisk. Ta en titt på all funksjonalitet du får tilgang til for kun kr 99/mnd.

Les mer

Gode tips til andre

Det aller viktigste er å sette seg helt konkrete mål. Deretter må du ha et brennende ønske om å oppnå de målene du har satt deg. Dersom du ikke har en stor egenkapital og vil starte med eiendom, så bygg deg opp ved å kjøpe en gammel bolig til eget bruk, puss opp boligen og få opp verdien. Deretter kan du selge skattefritt (etter å ha bodd i boligen i minst ett år), og gjenta prosessen inntil du har kapital til å kunne kjøpe eksterne utleieenheter.

Deretter må du ikke glemme å behandle dine leietakere som gode kunder. Hold alltid det du lover og sørg for å ha et godt forhold til dine investorer, enten det er bank eller private.