Valg av leietaker

Når man skal leie ut bolig er valg av leietaker viktig. Det kan derimot være en utfordring å velge ut den riktige leietakeren.

De fleste utleiere er på utkikk etter en leietaker som blant annet betaler i tide, behandler boligen pent og følger husordensreglene. Det er viktig at du tenker nøye gjennom hvem du ønsker å leie ut boligen din til. Vi har samlet noen gode tips til hva du bør gjøre før å finne den riktige leietakeren.

Be om referanser fra potensielle leietakere

Det første man bør gjøre før man velger ut leietaker er å avholde visninger, slik at man kan møte de potensielle leietakere personlig. Be om referanser fra tidligere utleiere fra de personene som viser seg å være mest aktuelle.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned ⇣

Det er fint å møte potensielle leietakere på visning. Men før du bestemmer deg for hvem som skal leie av deg er det fornuftig å sjekke referanser og be om et leietakerbevis.

Aktuelle spørsmål til referanser:

  • Betalte vedkommende husleien i tide?
  • Var vedkommende ansvarlig for mye støy/festing?
  • Har vedkommende husdyr?
  • Hvilken tilstand var leieobjektet i da vedkommende flyttet ut?

Du kan også be om referanser fra nåværende eller tidligere arbeidsgivere for å være på den sikre siden.

Er du usikker på om leietakeren er kredittverdig, kan du be om et leietakerbevis. Et leietakerbevis er en kredittsjekk som leietaker bestiller, og som er et bevis på at leietaker ikke har noen betalingsanmerkninger.

Ikke lov med usaklig forskjellsbehandling

Ifølge loven er det ikke lov å diskriminere, heller ikke når det kommer til valg av leietaker. Det vil i prinsippet si at man ikke kan nekte å leie ut til noen på bakgrunn av slike ting som rase, kjønn, religion, seksuelle legning og alder. Leier man derimot ut et enkeltrom i egen bolig, der en eventuell leieboer må dele rom som bad og kjøkken med utleier, har utleier adgang til å være litt mer selektiv i valget sitt. Det betyr at om utleier er en kvinne, kan hun velge å leie ut til en annen kvinne.

Utleieforsikring

Inkludert i forvaltning av leieforholdet – kun kr 169/mnd.
Kom i gang nå – helt gratis!

Kredittsjekke av leietakere

Dersom du som utleier kan luke ut dårlige betalere før leiekontrakten underskrives, vil du kunne spare deg selv for mange fremtidige problemer. Det blir dyrt og strevsomt å ha en leietaker som stadig betaler husleien for sent eller som ikke betaler den i det hele tatt. Prosessen med å kaste ut en leietaker er ikke bare lang og tidkrevende, men også kostbar. Kredittsjekker du en aktuell leietaker får du nyttig informasjon om dennes betalingsevne og dermed kan du luke bort de leietakere du ikke ønsker.

Som utleier kan du ikke kreve at mulige leietakere fremlegger en kredittsjekk. Samtidig har det blitt mer og mer vanlig at mennesker som ønsker å leie en bolig legger den frem uoppfordret.

Sørg for å ha depositum

Å sikre at husleien blir betalt hver måned er noe av det en utleier er mest opptatt av. Det er strenge regler for kredittsjekk og for å få utført en slik må man kunne vise til særlige behov og at man yter kreditt. Det vil si at husleien må innbetales på etterskudd. Den beste måten å sikre seg på er derfor å sørge for en ordentlig leiekontrakt, i tillegg til at det blir innbetalt et depositum som dekker minst tre måneders husleie (maksgrensen for depositum er seks måneder i henhold til Husleieloven). Gjør man et godt forarbeid blir mulighetene for å velge en god leietaker større. Husk at du kan opprette en depositumskonto i Instabank via Husleie.no, enten ved å opprette det samtidig som du oppretter leiekontrakt, eller ved å kun velge depositumskonto.

Lykke til!

Leiekontrakt, kredittsjekk, innkreving og purring på husleien, indeksregulering, juridisk bistand og mye mer.

lightbulb.svgCreated with Sketch.