Har du en leilighet eller hybel du skal leie ut? Husleie.no har mange års erfaring med utleie av bolig og gir deg tips på hva du bør tenke på. Her følger syv punkter du bør gå gjennom før du setter i gang.

1. Leiepris

Det første som må gjøre er å undersøke hvor mye boligen skal leies ut for. Pris avhenger av størrelse, beliggenhet og standard på utleieobjektet. Sjekk hva tilsvarende objekter er priset til på Finn.no, hør med naboer eller ta kontakt med noen som kjenner markedet.

Ifølge husleieloven er det forbudt å avtale en leie som er urimelig i forhold til markedsleie.

2. Annonse

Presenter leieobjektet på best mulig måte når du skal lage en boligannonse. Annonsen bør inneholde bilder, beskrive av standard, størrelse, innhold og beliggenhet. Bestill annonseplass i relevante medier som Finn.no og og bruk sosiale kanaler som for eksempel Facebook. Mange setter opp tidspunkt for fellesvisning i annonsen, alternativt kan det avtales visning etter avtale.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Det første som må gjøres når du skal leie ut er å undersøke hvor mye boligen kan leies ut for. Pris avhenger av størrelse, beliggenhet og standard på utleieobjektet.

3. Visning

Klargjør boligen for visning slik at førsteinntrykket blir best mulig. Gjennomfør visningen selv eller få noen andre til vise den for deg. Husk å registrer alle interessenter. Gjør gjerne referansesjekk i forkant av visningen.

4. Interessehåndtering

Før du velger hvem som skal leie boligen din så skaff deg informasjon om den du skal leie ut til. Dette gjør du ved å gjøre en grundig referansesjekk av leietaker. Er du usikker på betalingsevnen eller kredittverdigheten til leietakeren, kan du også be om et leietakerbevis. Leietakerbevis er en bekreftelse fra Husleie.no at leietakeren har foretatt en kredittsjekk uten negative anmerkninger.

5. Leiekontrakt

Leiekontrakten skal regulere forholdet mellom utleier og leietaker, og ivareta begge partenes rettigheter. Bruker du Husleie.no sin leiekontrakt er du sikker på at du har en gyldig og juridisk riktig kontrakt. Du vil samtidig få en leiekontrakt som signeres med BankID, og kan i tillegg opprette depositumskonto direkte som en integrert del av leiekontrakten. Det er viktig å ha depositum som sikkerhet for leieforholdet. Som et alternativ til depositum, kan du som utleier godkjenne bruk av depositumsgaranti, og leietaker har også mulighet til å ta opp et depositumslån.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Alt utleiere behøver for trygge leieforhold

Annonsering til FINN.no, kredittsjekk, leiekontrakt, depositum, innkreving av husleien og mye mer. Fra kr 99/mnd.

Les mer

6. Overtakelse

Under overtakelsen befarer du og leietaker boligen i fellesskap. Boligens tilstand, og eventuelle avvik, bør dokumenteres med tekst og bilder i en overtakelsesprotokoll. Informer leietaker om praktiske ting de bør vite om. Overtakelsesprotokollen signeres av begge parter.

Før du overleverer boligen/nøkler til leietaker er det særs viktig at du sjekker at sikkerhet for leieforholdet er stilt (depositum eller depositumsgaranti) og at første husleien er innbetalt.

7. Innkreving av husleie

Nå er boligen overlevert og leietaker har flyttet inn. Du bør sørge for å ha gode rutiner for innkreving av husleien slik at du kan bruke tiden på å være en god utleier for dine leietakere.