Pål Restad er daglig leder, og en av fire gründere, i det nystartede selskapet MySpot Living. De kjøper kun helt nye leieligheter når de er på prosjektstadiet, og leier ut når de står ferdig. Leilighetene er moderne, sentrale 2-roms. I tillegg jobber de også med et fordelsprogram for sine kunder (leietakere), for å kunne tilby rabatter og andre fordeler fra ulike leverandører.

Vi har tatt en prat med Pål om boligutleie, og her er det bare å finne frem kaffekoppen og sette seg godt til rette, for han har mange supre tips og råd til andre som ønsker å drive med utleie av boliger. 


Hva er grunnen til at du begynte med boligutleie?

Jeg har drevet med boligutleie i 20 år privat, og har erfaring med dette i mindre skala, så har jeg jobbet med eiendom i 20 år. Jeg synes det er for lite profesjonelle eiendomsselskaper i Trondheim og så et hull i markedet som vi ønsket å utnytte, samtidig som jeg ville være med å bygge opp noe fra starten. Sammen med de andre gründerne fant vi en felles ide og timing som gjorde at vi satte igang dette i fjor.

Hvor mange utleieboliger har dere i dag?

Siden vi kun kjøper helt nye leiligheter tar det litt tid før vi får opp volumet vårt. Vi er akkurat kommet igang med de to første leilighetene som er overtatt og utleid. Så overtar vi ti nye leiligheter nå i juni/ juli. Alle er utleid. Utover i 2021 kommer det flere. Totalt har vi kjøpt 40 leiligheter som vi overtar innen utgangen av 2021.

Har dere planer om å investere i flere utleieboliger?

Ja, vi er positive til utleiemarkedet fremover og ønsker å investere i flere eiendommer. Vi er alltid på jakt etter de riktige investeringene og er i forhandlinger med flere utbyggere om potensielle kjøp av større leilighetsprosjekter, i tillegg til enkeltobjekter.

Hvordan administrerer dere leieforholdene?

Vi var veldig klare helt i fra starten på at vi skal bygge opp MySpot Living med en digital struktur for å være tilpasset fremtiden og fremtidige krav og forventninger fra kundene. Så en digital forvaltningsløsning var eneste aktuelle løsning for oss. Etter litt research og testing av ulike leverandører falt valget på Husleie.no som forvaltningssystem. For oss ble det enkelt da vi fikk alt vi ønsket oss i en veldig brukervennlig løsning, og med et selskap med historikk og kompetanse som vi kan støtte oss på, hvis vi skulle ha behov for det i fremtiden. Vi er veldig fornøyd med de digitale løsningene og spesielt husleiekontrakten, signeringen gjennom BankID og den sømløse integreringen av depositumskonto som fungerer veldig bra. Det fine med Husleie.no er at alt er intuitivt. Jeg kunne bare begynne å bruke systemet og trengte ikke lese en manual eller lære meg alle mulige snarveier og lignende.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Vi testet flere løsninger før vi bestemte oss for hvilken plattform vi skulle benytte. Brukergrensesnittet til Husleie.no var klart best og da valgte vi den løsningen.

Vi testet flere løsninger før vi bestemte oss for hvilken plattform vi skulle benytte. Brukergrensesnittet til Husleie.no var klart best og da valgte vi den løsningen.

Leiekontrakt og depositumskonto, to veldig viktige parametre i et leieforhold

Jeg liker veldig godt måten husleiekontrakten er bygd opp på. Det ligger en god mal til grunn som basis som vi kan bruke, i tillegg er det veldig lett å endre eller legge til de små justeringene som vi har behov for. Prisen varierer ikke så mye mellom de aktørene som tilbyr lignende produkter, men måten de ulike selskapene har bygd opp systemet sitt på varierer og dette påvirker oss som kunde, og også våre kunder. Vi har valgt å bruke en digital løsning for å være kundeorientert, og da er det viktig at plattformen også oppleves som trygg, moderne og enkel å bruke også for kundene. Altså leietakerne.

Måten depositumskontoen er sømløst integrert sammen med husleiekontrakten (hvis man ønsker) sparer oss for veldig mye arbeid. I tillegg er det kostnadsbesparende da depositumskonto fortsatt er ganske dyrt i en del banker. Selv om flere og flere nå tilbyr digitale løsninger på dette, som begynner å bli konkurransedyktig i pris, så trumfer Husleie.no sin løsning dette siden alt er skrudd sammen på en elegant måte.

Opplever dere noen utfordringer ved å drive med utleie?

Den største utfordringen er vel å finne de riktige leietakerne, slik at både utleier og leietaker blir fornøyd. Det alle utleiere frykter er jo leietakere som ikke trives eller ikke betaler for seg. Her bruker jeg alt av erfaring sammen de tekniske løsningene som finnes idag for å prøve å finne gode leietakere til våre leiligheter.

Investeringsprat er i tiden, lønner det seg å investere i utleieboliger?

Dette er noe jeg har ganske sterke meninger om og jeg har i hele min (tidligere) karriere som eiendomsmegler gitt svært mange råd til venner, kjente og kunder om objekter de kan (les bør) investere i for å bygge seg opp en stabil kontantstrøm til de blir eldre. Jeg mener at nesten alle burde eie minimum 1 utleieleilighet. Vi kommer til å slite med å kunne leve av kun oppspart pensjon i fremtiden og jeg tror alle bør ha egne investeringer. Da mener jeg boliginvestering er trygt og solid investering. Fordi det gir jevn kontantstrøm og du får hjelp fra leietakere til å nedbetale lånet ditt. Det kan kanskje synes rart at jeg som lever av utleie å anbefaler andre å gjøre dette, for da kan jo i prinsippet konkurransen om leietakerne blir verre. Jeg er ikke redd for det. Så lenge dette gjøres profesjonelt og ordentlig så er det behov for flere som gjør dette, dessuten følger ikke den jevne nordmann slike råd uansett, så det vil alltid være et marked for de som gjør det.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Vi kommer til å slite med å kunne leve av kun oppspart pensjon i fremtiden og jeg tror alle bør ha egne investeringer. Da mener jeg boliginvestering er trygt og solid investering. Det gir jevn kontantstrøm og du får hjelp fra leietakere til å nedbetale lånet ditt.

Vi kommer til å slite med å kunne leve av kun oppspart pensjon i fremtiden og jeg tror alle bør ha egne investeringer. Da mener jeg boliginvestering er trygt og solid investering. Det gir jevn kontantstrøm og du får hjelp fra leietakere til å nedbetale lånet ditt.

Hva med utleieboliger, kontra aksjer og fond?

Nøkkelen til at eiendom er en så god investering i Norge handler om gearing (belåning) og mange av de særfordelene det er på bolig med rentefradrag på skatt med mer. De færreste låner til å investere i fond eller aksjer, de sparer 1000-2000,- per måned. Og that’s it. Du blir aldri rik av det, selv med rentes rente og god avkastning.
Veldig mange kan kjøpe en ekstra leilighet i tillegg til hjemmet sitt med nesten maks belåning idag (dvs. med svært lite egenkapital) og få dette til å gå rundt fra dag én. Og i verste fall må du skyte inn 1000,- – 2000,- hver måned. Om 20 år sitter du da med en nedbetalt leilighet som fortsatt gir deg over 10.000,- pr. mnd. og du sitter med hele verdien i tillegg. Hadde du gjort dette med aksjer vil du kun sitte igjen med en “rentesrenteverdi” av kun det beløpet du har skutt inn selv. Som sagt, dette er komplisert og langt, men de som lurer på dette eller vurderere å begynne med utleie må bare ta kontakt med meg – jeg liker å hjelpe folk med eiendomsinvesteringer.
Vi mener at alle bør ha en egen utleiebolig, men det betyr ikke at absolutt alle bør eie sin egen bolig til enhvert tid, det er et annet spørsmål og det kan man lese mer om i dette blogginnlegget vi har skrevet.

Har du noen gode tips og råd til andre som ønsker å begynne med boligutleie, eller til de som ønsker å gå videre fra de én-to utleieboligene de har i dag?

Ja, gjør det. Bare gjør det. Stjålet direkte fra Nike: Just do it! Snakk med noen som har gjort det før deg hvis du lurer på noe, og hvis det kun er det «normale» at du selv holder igjen fordi du er litt for norsk og litt for feig, så er mitt råd å gi litt f… og kjør på. Tør å drømme, tør å gjøre noe med det, – du vil ikke angre.

Vi er strålende fornøyd med Husleie.no som leverandør og samarbeidspartner. Vi har blitt tatt seriøst fra dag én og er spesielt fornøyd med Beate som er vår kontaktperson. Lite eller stort spørsmål blir besvart raskt og effektivt. Hver gang.

Vi er strålende fornøyd med Husleie.no som leverandør og samarbeidspartner. Vi har blitt tatt seriøst fra dag én og er spesielt fornøyd med Beate som er vår kontaktperson. Lite eller stort spørsmål blir besvart raskt og effektivt. Hver gang.


Ønsker du å få mer informasjon om Husleie.no?

Husleie.no har alt du trenger når det kommer til boligutleie.
Ta kontakt med Beate for å få mer informasjon om plattformen, booke en demo eller hvis du har andre spørsmål; 95112398 eller beate@husleie.no