Innsikt om innflytting og overtakelse av utleiebolig

I jakten på den perfekte utleieboligen, eller det å finne en riktig leietaker, er det flere smarte valg man som leietaker og utleier kan ta. Det å ta en bakgrunnssjekk av en potensiell leietaker kan lønne seg. Det er viktig å bruke en innflyttingsprotokoll ved overtakelse, og se til at leiekontrakten er signert og depositumspengene på konto, før overtakelse av leieboligen.

1 av 10 leietakere

sier at det ble brukt en innflyttingsprotokoll ved overtakelse av utleieboligen.

lightbulb.svgCreated with Sketch.

88% av leietakerne

er trygge på at leiekontrakten som ble skrevet før innflytting er rettferdig for begge parter.

53% av utleierne

sier at de sjekker ut potensielle leietakere på Facebook.

Etablering av et nytt leieforhold

Vi har spurt utleiere og leietakere en rekke spørsmål om deres erfaringer med annonsering, valg av leietaker og utleiebolig og andre innflyttingsprosesser.

Har du tatt bakgrunnssjekk av potensielle leietakere, i så fall hvordan?
Hva vektlegger du mest når du skal velge ny leietaker?

Tall og fakta

26%

av de spurte utleierne svarer at utleieboligen vanligvis står tom mellom en og fire uker fra gammel leietaker flytter ut til ny leietaker flytter inn.

50%

av utleierne sier at august er den beste måneden å leie ut. På andreplass med 21% kommer juli. Kun 3% sier at desember er den beste måenden.

92%

har svart at de annonserte utleieboligen da de skulle leie ut sist. FINN topper listen, mens noen også bruker Facebook Marketplace og Hybel.no.

43%

sier at de delte annonsen for utleieboligen på Facebook.

41%

synes det var veldig enkelt å finne ny leietaker sist gang de leide ut en bolig.

68%

ville valgt en leietaker med bevis på kredittverdighet fremfor en uten.

75%

sier at de aldri kredittsjekker potensielle leietakere.

74%

sier at de ville kredittsjekket potensielle leietakere hvis de visste at man kunne gjøre dette.

71%

av utleierne svarer at de kontrollerer at leietaker har innbetalt depositum og første husleie før overtakelse av boligen.

41%

av utleierne sier at de aldri bruker innflyttingsprotkoll ved overlevering av boligen til leietaker.

Det kan være lurt å ta en bakgrunnssjekk av potensielle leietakere, og ikke bare følge magefølelsen. Ved selve overtakelsen av boligen er det viktig at det brukes en innflyttingsprotokoll. Det anbefales ikke å levere ut nøkler til leietaker før man ser at depositum og første husleie har blitt betalt inn. 

Annette Vogt
Content & Communications Manager i Husleie.no

Om undersøkelsene

Husleie.no betjener om lag 15-20 % av det norske boligutleiemarkedet. Det er ikke rapporteringsplikt på husleiepriser i Norge, dermed er det ingen annen aktør i Norge som har et bedre grunnlag for å tilby en mer presis statistikk. Svarene kommer fra utleiere og leietakere som bruker tjenestene til Husleie.no. Les mer om kildene her.

Husleie.no tilbyr utleiere prosesser og tjenester som blant annet leiekontrakter, depositumskonto, innkreving av husleie, utleieforsikring og oppsigelse av leietaker. Få mer informasjon om leiemarkedet ved å kontakte oss på innsikt@husleie.no Vi kan hente ut tall for byer, kommuner, fylker og regioner, og kan skreddersy en oversikt som viser priser, utvikling og faktainformasjon om det området du er opptatt av.

*All innsikt, statistikk og leiepriser som blir hentet fra våre innsiktssider må krediteres til Husleie.no.

Nyttig informasjon

Ønsker du å lære mer om boligutleie? Eller ser du etter en pressemelding? Her finner du både tidligere saker fra media, artikler om boligutleie og kilder for informasjon brukt på sidene.

Er du journalist eller ønsker mer informasjon og kommentarer rundt analyser og innsikt i utleiemarkedet, ta kontakt med oss på presse@husleie.no.