Dette bør du minne leietaker på før jul

Julen nærmer seg med stormskritt. Her er noen tips til hva du bør minne leietaker på før jul.

Før juleferien inntreffer, kan det være hensiktsmessig å sende en vennlig påminnelse til dine leietakere. Dersom leietaker bor i samme bolig som deg, kan det være nyttig å få innblikk i hva deres planer for julen er. Har det seg slik at leietaker skal være borte fra boligen i juleferien bør du oppmuntre leietaker til å ta noen forholdsregler.

Brannsikkerhet i julen

Ifølge Tryg forsikring er desember den verste brannmåneden i året – med matlaging, fyrverkeri og julebelysning som hyppige årsaker til brann. Det kan derfor være smart å gi en liten påminnelse til leietaker om å ha god brannsikkerhet i boligen, spesielt under høytiden. Dersom det skulle begynt å brenne i utleieboligen som følge av brannfarlige julelys eller en ribbe som har vært litt for lenge i ovnen, er det viktig at rømningsveier og brannutstyr er tilgjengelig. Dette er et påbud og et krav som stilles til alle utleieboliger. Dersom uhellet er ute, vil brann og større skader på utleieboligen bli dekket av din forsikring. Det er derfor viktig at du som utleier har dette på plass før leietaker flytter inn.

Utleiers ansvar

Det er flere ting du som utleier kan gjøre for å sikre utleieboligens brannsikkerhet før leietaker flytter inn:

 • Sikre at boligen har godkjente rømningsveier
 • Rømningsvinduer skal ha en bredde på 0,5 meter og en høyde på 0,6 meter
 • Det er påkrevd med brannskille mellom leiligheter. Disse skal gå både horisontalt og vertikalt
 • Boenheten må oppfylle krav til brannsikkerhet
 • Skifte og teste batterier på brannvarslere før leietaker flytter inn
 • Sikre at brannslukningsutstyr er tilgjengelig og fungerende
 • Rengjøre kjøkkenviften

Kun noen enkle grep kan sikre en trygg utleiebolig for din leietaker denne julehøytiden. Gi en liten påminnelse til leietaker om en eller flere av disse punktene:

 • Aldri gå fra brennende lys
 • Ikke ha brennende lys sammen med juledekorasjoner
 • Ikke forlat komfyren mens du tilbereder mat
 • Alltid slå av julebelysningen om kvelden eller hvis du skal reise bort
 • Sørge for at rømningsveier er ryddige
 • Bytte batterier på brannalarmen en gang i året

Frosne vannrør

Det er forståelig at leietaker ønsker å skru ned varmen i boligen, spesielt ettersom strømprisene har skutt til været de siste året. Ulempen med dette er derimot at det kan bli svært kostbart for utleier dersom temperaturen synker så lavt at vannet i boligen fryser. Hvis det er svært kaldt ute og varmen i boligen er helt avskrudd over lengre tid, kan dette føre til at vannrør kan fryse og sprekke. For å unngå frosne vannrør og vannskader, er det lurt å sørge for at utleieboligen har riktig innetemperatur.

Dersom rør skulle fryse eller sprekke opp, er det viktig å ha en god utleieforsikring. Som utleier kan du ha en utleieforsikring inkludert i ditt abonnement hos Husleie.no. Da vil eventuelle skader på boligen bli dekket.

Når temperaturen synker langt ned på gradstokken er det nødvendig at leietaker lar noe varme stå på i boligen. For å unngå slike skader bør du ta en prat med leietaker for å forsikre deg om at de ikke vil forlate utleieenheten uten å la noe varme stå på. Det kan også være lurt å minne leietaker på at det er viktig at alle vinduer er lukket når man drar fra boligen.

Meldingssenter – MinHusleie

Det er viktig å ha en god dialog med leietaker gjennom hele leieforholdet. Husleie.no gjør det mulig for deg å kommunisere direkte med leietaker gjennom din profil på Husleie.no.

Med Husleie.no kan du enkelt sende melding til leietaker direkte fra din utleieprofil. Her vil all korrespondanse mellom partene være tilgjengelig gjennom hele leieforholdet. Hvis du selv har planer om å være borte i juleferien kan det være lurt å informere leietaker om at du er opptatt. Da kan du redegjøre for når du er tilgjengelig, men informere om at leietaker kan ta kontakt ved nødstilfeller.

Utleier kan sende meldinger til en eller flere leietakere via MinHusleie. Alle meldinger lagres på egen bruker. Dette er en godt verktøy for å gi en liten påminnelse, men også for å ønske leietaker en god jul!

Her er et eksempel på en melding du kan sende leietaker før jul:

Hei!

Håper alt står bra til. Nå nærmer det seg jul, og i den anledning vil jeg gi deg en liten påminnelse. Husk å ikke forlate brennende lys og gjerne skru av julebelysning om kvelden og dersom dere skal reise bort. Jeg ville satt pris på om dere gjerne lot varmen stå på i boligen hvis dere skal bort i juleferien. Det er veldig kaldt ute, så vi vil gjerne at varmen skal stå på minimum slik at ingen rør fryser til is. Ha en fin adventstid og jul, når den tiden kommer.

Hilsen utleier.

Alt utleiere behøver for trygge leieforhold

Annonsering til FINN.no, kredittsjekk, leiekontrakt, depositum, innkreving av husleien og mye mer. Fra kr 99/mnd.