Er det på tide å opprette et nytt leieforhold? Enten du skal leie ut bolig for første gang, eller skal finne ny leietaker etter endt leieforhold, så er det flere ting man bør huske på når man skal leie ut boligen. Vi i Husleie.no har listet opp 7 tips som vil hjelpe deg å sikre leieforholdet, enten du er nybegynner eller erfaren utleier.

1. Holde visning

Enten det blir gjort digitalt eller i person, så er det å holde visning noe av det viktigste du kan gjøre i utleieprosessen. Ifølge flere undersøkelser gjort av Husleie.no, blant tusenvis utleiere, så svarer majoriteten at de valgte leietaker ut ifra kjemien de fikk på visning.

Det er selvfølgelig andre faktorer som også spiller inn enn kjemi og magefølelse, men å møte potensielle leietakere på visning er en god begynnelse for å sikre et godt leieforhold.

2. Sjekk av leietaker

Når man har funnet potensielle leietaker og er klar for å signere leiekontrakt så er det viktig å foreta en bakgrunnssjekk for å unngå fremtidige problemer.

Du kan be om referanser fra tidligere utleiere eller arbeidsgiver, samt om et leietakerbevis, for å sikre at den potensielle leietakeren har betalingsevne. Dette kan spare deg for uforutsette problemer.

3. Bruk en juridisk riktig husleiekontrakt

For å sikre at leieforholdet er trygt og tydelig for både utleier og leietaker lønner det seg å bruke en juridisk riktig leiekontrakt. Hos Husleie.no får du en gratis leiekontrakt som enkelt og greit signeres med BankID av begge parter.

standard-husleiekontrakt

4. Sett opp depositumskonto

I leiekontrakten fra Husleie.no så er depositumskonto allerede integrert. Har du allerede en leiekontrakt fra før av så kan du opprette depositumskonto enkelt og greit her. Avtalen med depositumskontoen signeres enkelt med BankID, og det er ikke nødvendig å møte opp i en bank, og det er heller ingen andre forpliktelser. 

5. Sikre boligen med overtakelsesprotokoll

Etter at leietaker har signert leiekontrakt og overført despositumet så er neste steg innflytting og overtakelse. Overtakelsesprossess bør gjøres grunding for å unngå problemer gjennom leieforholdet og ved avslutningen.

Med bruk av bilder og tekst i vår overtakelsesprotokoll vil du ha god dokumentasjon på utleieboligens tilstand om det skulle oppstå uenigheter ved endt leieforhold.

6. Husk å betale skatt på utleie

For å unngå skattesmell er det viktig å sette seg inn i lover og regler som gjelder skatt ved utleie av bolig og fritidseiendom. På Skatteetatens nettsider finner du informasjon om skatt som gjelder for boligutleie.

7. Enkel håndtering av leieforholdet

Det er mye å huske på når det gjelder forvaltning av utleiebolig, så hvorfor ikke ha alt samlet på ett sted? Som bruker hos Husleie.no kan du enkelt og trygt få en digital oversikt over dine forvaltninger.

Hvis du velger å kjøpe abonnement hos Husleie.no får du flere tjenester inkludert; innkreving av husleie, inkasso, utleieforsikring, og juridisk bistand, samt mye mer. Se full oversikt her.

Ønsker du å lære mer om utleie?

Ved å følge alle de ovennevnte stegene kan du være trygg på at du får et sikkert og godt leieforhold. Hvis du ønsker å ta steget videre og få enda flere tips om boligutleie så kan du lære mer i på vår utleieskole.

Relaterte artikler