Fra null til femten utleieenheter på få år

På kun noen år har Ronnie Dahl realisert sin drøm om boligutleie, og har jobbet seg fra én til femten utleieenheter.

Det er mange nordmenn som leier ut en hybel eller to i samme bolig som de selv bor i. Vi har snakket med en utleier som fikk realisert sin drøm om å drive med utleie.

Den spennende oppstarten

Det var først i 2008 at Ronnie og samboeren Hanne, skulle selge sin egen leilighet. Dette var starten på drømmen om å drive med utleie. Leiligheten ble lagt ut for salg, men de fikk ikke den prisantydningen de hadde ønsket. Derfor ønsket paret heller å gripe muligheten for å heller leie ut leiligheten. Huset de hadde skulle pusses opp, og i denne prosessen bestemte de seg for å bygge en hybel. Gode støttespillere og hardt arbeid veide opp for manglende egenkunnskap. – Er du lærevillig kommer kunnskapen fort, og prosjektene har ikke latt vente på seg, forteller Ronnie. Kapitalen kom gjennom egeninnsats og salg av noen enheter for å kunne kjøpe andre. Dette har ført til at Ronnie har vært innom en haug av boliger. – Vi har vært innom alt fra utskilling av tomter, totalrenovering, bygging av hybler, oppføring av ferdighus og omgjøring av et gammelt lager til lagerboder som kan leies ut, sier Ronnie. Nå har de kommet så langt at det måtte eget firma til, Fjærholmveien 34 AS.

Langsiktige mål og egen innsats

– Å bygge opp noe tar tid og krever mye innsats, da er det viktig at du synes det du driver med er morsomt, forteller Ronnie.

Det er viktig å ha klare og definerte mål, lærevillighet, en evne til å tenke langsiktig samt finne noen å samarbeide med. For Ronnie handler det om å oppnå gode resultater, og på sikt bli økonomisk uavhengig.

Å bygge opp noe tar tid og krever mye innsats, da er det viktig at du synes det du driver med er morsomt. I tillegg er kunnskap en viktig ingrediens i suksess, det og evnen til å be om hjelp når man trenger det.

For å drive med boligutleie må man ha en stor egenkapital å ta av for å kjøpe de første utleieenhetene. Det er det ikke alle som har. Ronnie gikk veien om å kjøpe bolig som blir pusset opp ved hjelp av en del egeninnsats.

– Verdiøkningen ga gevinst, som igjen åpnet for muligheten til å kjøpe nye enheter. Sikkerheten gjorde det også lettere å få banken med seg.

Det er en fordel å ha et godt forhold til banken. Dette kan skapes ved å ha orden på økonomien og bygge opp et tillitsforhold. Derimot kan innstramminger på utlån medføre at bankene nå er mer opptatt av den påkrevde egenkapitalen.

Lærevillighet og gode samarbeidspartnere

– Kunnskap er en viktig ingrediens i suksess. Det og evnen til å be om hjelp når man trenger det, sier Ronnie.

Skal man bygge opp en portefølje av utleieenheter må man også være villig til å ta kalkulerte risikoer. I følge Ronnie er eiendom gøyere når man gjør det sammen med andre. Han har hatt med seg gode samarbeidspartnere i sine prosjekter, og er alltid på utkikk etter flere. Egen kunnskap om økonomi og bolig kan utvides ved å lese faglitteratur, på norsk og på engelsk.

Klare ambisjoner

For de fleste som driver med boligutleie er dette et langsiktig prosjekt, slik er det også for Ronnie. Ambisjonene er klare, og de går ut på at boligmassen skal økes med mer enn 30 enheter innen utgangen av 2020. Gode samarbeidspartnere og relasjoner er stikkord for Ronnies prosjekter, og dette bygger han videre på i Eiendomsklubben. I Eiendomsklubben.no er målet å bygge opp et felles nettverk for utleiere og eiendomsinvestorer.

Å få til alt dette krever mye jobb, og kanskje noen forsakelser på veien. Da hjelper det å være så glad i jobben sin at du føler deg privilegert fordi du får lov til å holde på. Det er kanskje dette som skaper den indre drivkraften. Motivasjon kan hentes fra flere steder, og Ronnie henter sin inspirasjon fra mennesker som gir alt for det de tror på.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned ⇣
Beregn indeksregulert leie her

Som utleier kan du tape store summer på å ikke indeksregulere husleien​ i samsvar med prisutviklingen. Vi hjelper deg automatisk justere husleien årlig. Bruk kalkulatoren til å finne ut hvor mye du kan øke leien med. 

 

Gode tips til andre

– Det aller viktigste er å sette seg helt konkrete mål. Deretter må du ha et brennende ønske om å oppnå de målene du har satt deg. Dersom du ikke har en stor egenkapital og vil starte med eiendom, så bygg deg opp ved å kjøpe en gammel bolig til eget bruk, puss opp boligen og få opp verdien. Deretter kan du selge skattefritt (etter å ha bodd i boligen i minst ett år), og gjenta prosessen inntil du har kapital til å kunne kjøpe eksterne utleieenheter, forteller Ronnie.

Deretter må du ikke glemme å behandle dine leietakere som gode kunder. Hold alltid det du lover og sørg for å ha et godt forhold til dine investorer, enten det er bank eller private.