Slik unngår du å bli lurt som leietaker: Tips for inngåelse av nye leieforhold

Mange leietakere ser nå frem til å finne drømmeboligen. Dessverre finnes det noen som utnytter leietakere, derfor er det viktig å være oppmerksom og følge råd fra eksperter når du leter etter en leiebolig. Her er noen klare og tydelige tips som vil hjelpe deg med å unngå å bli lurt som leietaker, og sørge for et godt og langsiktig leieforhold.

Gå på visning

Å gå på visning er en helt sentral del av prosessen når du skal finne deg et nytt hjem. Visningen gir deg muligheten til å befare leieboligen med egne øyne og kontrollere om virkeligheten stemmer overens med hvordan den er beskrevet i annonsen. Vær oppmerksom på eventuelle avvik eller skader og spør utleier om alt du lurer på angående boligen. Unngå å betale inn depositum eller forskudd på leie før du har signert og sett utleieboligen.

Husleiekontrakt med BankID-signering

For å sikre at både du som leietaker og utleieren har reelle intensjoner, bør du bruke en kontrakt med BankID-signering. Dette bidrar til å verifisere identiteten til begge parter og gir en digital sporbarhet som kan være nyttig i tilfelle uenigheter eller om andre ting skulle oppstå i etterkant av signering.

Før du signerer en leiekontrakt, les den grundig. Pass på at alle betingelser og vilkår er klare og forståelige. Dette inkluderer opplysninger om leieperiode, husleie, depositum, vedlikeholdsplikter og eventuelle begrensninger. Du bør sette krav om at depositumet er definert som depositumskonto eller depositumsgaranti, og at utleier ikke ber om at depositumet skal innbetales til utleiers private konto.

Sjekk også at betingelsene i kontrakten samsvarer med det som utleieboligen ble annonsert med.

Opprett depositumsgaranti

Depositumsgaranti, også kjent som leiegaranti, er et alternativ til ordinært depositum ved leie av bolig.
Bestill depositumsgaranti

Depositum på riktig måte

Depositumet ditt må enten stilles som innbetaling på en egen depositumskonto eller som en depositumsgaranti, alternativt som garanti fra NAV. Dersom utleier ønsker at du skal betale inn depositumet på en ordinær bankkonto bør du ta dette som et tydelig varsel på at utleier er useriøs, og du bør vurdere andre alternativer. Dersom utleier benytter seg av depositumskonto eller depositumsgaranti gjennom Husleie.no, kan du være sikker på at alt blir gjort på korrekt måte.

Husleie til norsk bankkonto

Når du betaler husleie eller depositum, anbefaler vi at pengene kun overføres til en norsk bankkonto. Dette gir en viss grad av sikkerhet og sporbarhet i tilfelle noe går galt. Vær forsiktig med utleiere som ønsker betaling til utenlandske kontoer, da dette kan være et tegn på svindel.

Bruk innflyttingsprotokoll

Når du flytter inn i leieboligen, bør du alltid lage en grundig innflyttingsprotokoll. Dette er en detaljert dokumentasjon over tilstanden til boligen beskrevet med tekst og bilder. Dokumentet vil være svært nyttig når du flytter ut, da det kan bidra til å unngå uenigheter om skader som du ikke er ansvarlig for.

Til slutt er det viktig å stole på magefølelsen din. Hvis noe virker for godt til å være sant, eller hvis du føler deg presset til å ta en avgjørelse, bør du ta deg tid til å revurdere situasjonen og søke råd om nødvendig.

Selv om konkurransen for å finne leiebolig er stor og det kan være fristende å ta snarveier eller være rask med å signere anbefaler vi alle leietakere å ta seg tid til å følge disse rådene. Ved å følge disse tipsene og være grundig i din tilnærming, kan du redusere risikoen for å bli lurt som leietaker og sikre en positiv opplevelse.

Depositumsgaranti med månedlige innbetalinger er en ny løsning som gjør det enklere for leietakere å betale inn depositum, og gir utleier samme sikkerhet.