Slik setter du riktig leiepris

Usikker på hva du bør kreve i husleie? Slik setter du riktig leiepris for utleieboligen.

Det er flere ting du bør tenke over før du setter riktig leiepris for utleieboligen. Etterspørselen etter utleieboliger fortsetter å øke, og leieprisene stiger. Utleieprisen skal ifølge Husleieloven være rimelig og riktig i forhold til markedsprisen. Den bør verken være for høy eller for lav.

Husleiekalkulator for utleiere

Det kan være tidskrevende å finne en korrekt leiepris for din utleiebolig. Vår Husleiekalkulator hjelper deg med å sette riktig markedspris.
Prøv her

Ifølge Husleieloven skal det ikke avtales en leiepris som er urimelig.

Rettferdig leiepris

Hvilken leiepris du setter for boligen kan ha mye å si for hvilke interessenter boligen tiltrekker seg ved annonsering, men kan også ha noe å si for hvor lenge leietaker blir boende.

For mange utleiere lønner deg seg å ha leietakere boende i utleieboligen over lenger tid, slik at man blant annet unngår at boligen står tom i perioder. For noen utleiere kan det derfor være lurt å ikke sette husleien høyere enn nødvendig. Ved å sette et nedre estimat for husleien, kan du tiltrekke deg leietakere som er såpass fornøyde med leieprisen at de ønsker å bli boende i lengre perioder.

Det er essensielt at du ikke fastsetter en for høy husleie. I Husleieloven fremkommer det at:


”Det kan ikke avtales en leie som er urimelig i forhold til det som vanligvis oppnås på avtaletidspunktet ved ny utleie av liknende husrom på liknende avtalevilkår”.

Husleien som blir satt bør ikke være urimelig i forhold til lignende boliger i samme område. For å finne riktig og rimelig husleie, er det nødvendig å undersøke markedet nøye før man fastsetter leieprisen. Et tips er å teste ut Husleiekalkulatoren til Husleie.no for å finne et estimat for husleie.

Test ut Husleiekalkulatoren

En enkel måte å finne frem til riktig husleie er å benytte vårt supre verktøy, Husleiekalkulatoren. Den gir et estimat for riktig leiepris basert på informasjonen du legger inn. Denne beregningen kan virke veiledende for hvilken leiepris du bestemmer deg for.

Estimatene til kalkulatoren er basert på flere tusen husleiekontrakter som opprettes hos Husleie.no. Kalkulatoren vil ikke i alle tilfeller gi et helt nøyaktig resultat. Dette kommer av at tallene kun er basert på det som er tilgjengelig av data fra Husleie.no.

Dersom du allerede leier ut en bolig, kan Husleiekalkulatoren gi deg et godt estimat for om du krever for høy eller lav leiepris i forhold til markedet. Test den ut her.

Husleieindeksen – utvikling i leiepriser

For deg som driver med utleie er det viktig å holde seg oppdatert på leieprisene og hva som skjer på utleiemarkedet. Husleie.no publiserer en kvartalsvis rapport med fokus på utviklingen i norske leiepriser. I dette kvartalets Husleieindeks for Q2 2022, viser våre undersøkelser at leieprisene på landsbasis har økt med 5 prosent. Du kan lese hele Husleieindeksen her.

Husleieindeksen Q2 2022: Prisutvikling og gjennomsnittlig leiepris i Norge

Publiser annonser til Finn.no fra MinHusleie

Når du har kommet frem til riktig leiepris for din utleiebolig, er det tid for å publisere en annonse av boligen slik at du kan velge ut riktig leietaker.

Visste du at du kan opprette og publisere en Finn-annonse enkelt fra MinHusleie? Du kan opprette og publisere en bolig til leie-annonse direkte til Finn.no fra din egen profil gjennom Husleie.no. Da kan du gjenbruke alle data du allerede har om leieobjektet fra din egen profil. Inkludert i annonsene er et interesseskjema som potensielle leietakere fyller ut, og du får tilgang til alle interessenter. Du sparer mye tid, får full oversikt og bedre kontroll – alt på et og samme sted. Du kan lese mer her.

Indeksregulering

Etter at du har fastsatt riktig husleie for boligen, kan du tidligst regulere leien igjen etter det har gått ett år. Dette kalles indeksregulering, hvilket betyr at husleien reguleres i henhold til den generelle prisutviklingen i samfunnet. Det er mange utleiere som ikke er oppmerksomme på at dette kan gjøres.

En utleier som ikke indeksregulerer husleien kan tape store summer på å ikke regulere husleien. KPIen ligger nå på 5,7 prosent. For utleiere som ikke indeksregulerer vil dette medføre et større årlig tap. Dette kan du som utleier unngå dersom du husker å øke leien etter konsumprisindeksen.

La Husleie.no indeksregulere leien

De fleste som har drevet med utleie vet at det er mye å holde styr på, slik som indeksregulering, purringer og faktura. Vi har tatt en prat med utleier Bente Bøhler, som har erfaring med utleie av flere utleieboliger.

– En avtale med Husleie.no gjør at jeg ikke lenger behøver å bekymre meg over om husleien blir innbetalt til rett tid, huske å legge på for KPI’en hvert år, ha gode purrerutiner eller selv drive med ubehagelig inndrivelse. At alt dette er tatt hånd om gjennom min avtale med Husleie.no er en befrielse!

Husleie.no administrerer dine leieforhold så du kan ha tid til andre ting. Les mer om fordelene ved å la Husleie.no ta hånd om ditt leieforhold her.

Gratis depositumskonto og kredittsjekk av leietaker

Oppretter du en FINN-annonse fra Husleie.no før 15. mai får du én gratis depositumskonto og kredittsjekk. Du får også et smart verktøy for å rangere, kredittsjekke og kommunisere med potensielle leietakere. Når du har valgt ny leietaker kan du enkelt opprette husleiekontrakt og depositumskonto.