Slik kommer du inn på leiemarkedet

Leiemarkedet kan være utfordrende når du leter etter en leilighet som passer dine behov og budsjett. Å være godt forberedt er viktig for å øke sjansene dine for å finne drømmeleiligheten. I dette blogginnlegget vil vi gi deg nyttige tips og veiledning for å hjelpe deg med å navigere i leiemarkedet og øke sjansene dine for å få innpass. Enten du er en førstegangsleietaker eller erfaren på boligjakt, vil disse rådene være nyttige for å effektivisere søkeprosessen og sikre at du står i en sterkere posisjon i konkurransen om leilighetene.

Steg 1: Forberedelser

Før du begynner søket etter en leilighet, er det viktig å gjøre noen forberedelser for å sikre at du har en klar oversikt over økonomi og preferanser. Her er noen tips som vil hjelpe deg med å komme i gang:
 1. Sett opp en budsjettplan: Start med å se på inntektene dine og faste utgifter. Bestem hvor mye du har råd til å bruke på leie, og sørg for å inkludere andre utgifter som strøm, vann, internett, og eventuelle andre avgifter som kan påløpe. Å ha en realistisk budsjettplan vil hjelpe deg med å begrense søket ditt til leiligheter som passer innenfor dine økonomiske rammer.
 2. Lag en liste over ønsker og behov: Tenk grundig gjennom hva som er viktig for deg når det gjelder beliggenhet, størrelse, fasiliteter og nabolag. Dette kan omfatte ting som nærhet til offentlig transport, parkering, skoler, butikker eller treningssentre. Prioriter disse punktene og vær forberedt på å vurdere kompromisser hvis det blir nødvendig.
Nå som du har lagt grunnlaget, la oss gå videre til søkeprosessen.

Steg 2: Søknadsprosessen

Mange opplever selve søkeprosessen som tidkrevende og vanskelig. Her er noen nyttige tips og strategier for å hjelpe deg med å finne leiligheter og navigere gjennom annonsene:
 1. Bruk flere kanaler: Utforsk ulike kanaler for å finne ledige leiligheter. De fleste bruker Finn.no, men se gjerne også i sosiale medier, lokalaviser og eiendomsmeglere. Ved å bruke flere kanaler øker du sjansene for å finne flere alternativer og holde deg oppdatert på nye oppføringer.
 2. Vær aktiv i søket: Det er mange som ønsker seg inn på leiemarkedet, og spesielt i sommermånedene. Derfor er det viktig å være frempå i søkeprosessen. Sjekk de forskjellige kanalene jevnlig for oppdaterte annonser. Sett opp varsler eller abonner på annonser, slik at du kan få melding når nye leiligheter blir tilgjengelige.
 3. Filtrer og vurder annonser nøye: Når du går gjennom annonser, vær oppmerksom på nøkkelinformasjon som beliggenhet, størrelse, priser og inkluderte fasiliteter. Tips! Filtrer på annonser hvor utleier bruker en profesjonell tjeneste slik som Husleie.no til å administrere leieforholdet. På denne måten vil du være litt mer sikker på at alt blir gjort etter boken. Du kan se utleieannonser fra Husleie.no her. Du kan også høre med utleier om vedkommende ønsker å benytte seg av Husleie.no.
 4. Kontroller realistiske tilbud: Vær oppmerksom på at noen annonser kan virke for gode til å være sanne. Hvis prisen eller betingelsene virker for usannsynlige eller urealistiske, kan det være en indikasjon på en potensiell svindel. Vær forsiktig med å dele sensitiv informasjon eller betale forskudd uten å ha bekreftet at annonsen er legitim.
 5. Vær rask og følg opp: Leiemarkedet kan være raskt og konkurransedyktig, spesielt for attraktive leiligheter. Hvis du finner en interessant leilighet, sørg for å svare raskt på annonsen og søke om visning. Følg opp med utleier eller eiendomsmegler for å vise din interesse og hold deg tilgjengelig for eventuelle spørsmål eller ytterligere dokumentasjon som kreves.
Ved å være aktiv og strategisk i søkeprosessen, øker du sjansene dine for å finne og sikre den rette leiligheten. Neste trinn i prosessen er å forberede en god søknad for å skille deg ut blant andre søkere. Dette vil bli diskutert i del 3: Søknadsprosessen.
Opprett depositumsgaranti

Depositumsgaranti, også kjent som leiegaranti, er et alternativ til ordinært depositum ved leie av bolig.
Bestill depositumsgaranti

Steg 3: Søknadsprosessen

Når du har funnet en leilighet som du er interessert i, er det på tide å forberede og sende inn en søknad. En godt utarbeidet søknad kan hjelpe deg med å skille deg ut blant andre søkere. Her er noen viktige trinn og tips for å lykkes i søknadsprosessen:
 1. Samle nødvendig dokumentasjon: Utleiere vil kunne be om dokumenter som en del av søknadsprosessen. Dette kan inkludere identifikasjon, lønnsslipp, skattemeldinger, referansebrev eller kredittsjekk. Et smart tips dersom du ønsker å skille deg ut blant de andre søkerne er å benytte et leietakerbevis. Et leietakerbevis er et dokument som beviser at du ikke har noen uoppgjorte betalingsanmerkninger og at du har hatt inntekt de siste tre årene. Leietakerbeviset koster kun 49,- og kan være det lille ekstra du trenger i et konkurransepreget leiemarked. Du kan bestille leietakerbevis her.
 2. Lag en profesjonell søknad: Ta deg tid til å utarbeide en profesjonell søknad som presenterer deg selv på en positiv måte. Inkluder all nødvendig informasjon, som navn, kontaktinformasjon, ansettelsesstatus og referanser. Hvis det er mulig, kan du også inkludere et personlig brev som uttrykker din interesse for leiligheten og hvorfor du er en egnet leietaker.
 3. Skap et godt førsteinntrykk: Sørg for å være profesjonell og høflig i all kommunikasjon med utleier eller eiendomsmegler. Vær punktlig til avtalte visninger eller møter, og kle deg passende. Et godt førsteinntrykk kan ha innvirkning på utleierens oppfatning av deg som en pålitelig leietaker.
 4. Følg opp søknaden: Etter at du har sendt inn søknaden, kan det være lurt å følge opp med utleier. Dette viser din interesse og engasjement for leiligheten. Du kan også be om en bekreftelse på at søknaden er mottatt, slik at du vet at den er blitt behandlet.
Ved å lage en grundig og profesjonell søknad, øker du sjansene dine for å bli vurdert som en attraktiv leietaker. Husk å være tålmodig under søknadsprosessen, da det kan ta litt tid før du får tilbakemelding. Neste trinn i prosessen er visning og kontraktsinngåelse.

Steg 4: Visning og kontraktinngåelse

Når søknaden din er blitt godtatt, eller du er blitt invitert til en visning, er det viktig å være godt forberedt og nøye evaluere leiligheten før du inngår en leiekontrakt. Her er noen viktige trinn og tips for visningsprosessen og kontraktsinngåelse:
 1. Inspeksjon under visning: Under visningen av leiligheten, ta deg tid til å nøye inspisere både interiøret og eksteriøret. Se etter eventuelle vedlikeholdsproblemer, skader eller mangler. Sjekk også for tilstrekkelig belysning, ventilasjon og om alle apparater og fasiliteter fungerer som de skal. Ikke vær redd for å stille spørsmål til utleier om du synes noe er uklart eller bekymrer deg.
 2. Vurdering av nabolaget: Ta deg tid til å utforske nabolaget rundt leiligheten. Er det i nærheten av offentlig transport, butikker, skoler eller andre fasiliteter som er viktige for deg? Hvis du er av den utadvente typen kan det også være lurt å høre med noen naboer eller andre beboere. Vurder også ting som støy, trafikk og generell trygghet i området.
 3. Gjennomgang av leiekontrakten: Les grundig gjennom leiekontrakten før du signerer. Sørg for at alle avtalte vilkår er inkludert, som leiebeløp, depositum, varighet av leieavtalen, vedlikeholdsansvar og eventuelle restriksjoner. Sjekk også at leiekontrakten samsvarer med det som var annonsert i utleieannonsen. Hvis noe er uklart eller du har spørsmål, søk råd fra en juridisk ekspert eller Leieboerforeningen for å få klarhet før du signerer.
 4. Overtakelse: På overtakelse, er det lurt å ta bilder av leiligheten og dokumentere eventuelle eksisterende skader eller mangler ved å bruke en overtakelsesprotokoll. Er det for eksempel et knust vindu eller store dype merker i benkeplaten, så skal det dokumenteres i en overtakelsesprotokoll, og gjerne med bilder. Dersom dette ikke blir gjort ordentlig kan du risikrere å bli ansvarlig for å dekke utleierens tap knyttet til reparasjonen av skadene ved trekk i depositumskontoen. Husk å sjekke med utleier at han bruker en overtakelsesprotokoll. Husleie.no tilbyr gratis overtaklesesprotokoll her.
 5. Depositum: Det er viktig at depositumet blir satt inn på en depositumskonto i ditt navn, og ikke i utleierens navn. Dette sikrer at verken du som leietaker eller utleier kan benytte seg av pengene mens leieforholdet pågår. Dette er dessverre en fallgruve mange leietakere går i. Ettersom leiekostnadene kan bli svært høye, blir derfor depositumet en betydelig sum for leietakeren. Derfor tilbyr vi i Husleie.no en depositumsgaranti. Dette er en garanti med en lav sum i måneden som du betaler i hele leieperioden i stedet for et depositum. Ii stedet for å tømme sparekontoen for å opprette en depositumskonto, kan du heller betale en liten månedlig avgift. Du kan se hvor mye det koster ved å bruke denne kalkulatoren.
 6. Kommuniser tydelig med utleier: Ha åpen kommunikasjon med utleier om eventuelle bekymringer eller spørsmål du har før du signerer kontrakten. Klar kommunikasjon vil bidra til å unngå misforståelser og konflikter i fremtiden.
Ved å nøye evaluere leiligheten under visningen og gjennomgå kontrakten grundig, sikrer du deg en bedre forståelse av hva du kan forvente som leietaker. Dette vil bidra til å unngå overraskelser og skape en god leieopplevelse. Neste trinn er å utforske alternative boalternativer og tips for å øke sjansene dine, som vil bli diskutert i del 5.

Oppsummering og siste tips for å øke sjansene dine:

Når søknaden din er blitt godtatt, eller du er blitt invitert til en visning, er det viktig å være godt forberedt og nøye evaluere leiligheten før du inngår en leiekontrakt. Her er noen viktige trinn og tips for visningsprosessen og kontraktsinngåelse: Å komme inn på leiemarkedet kan være en utfordrende prosess, men med riktig forberedelse, strategi og tålmodighet kan du øke sjansene dine for å finne en leilighet som passer dine behov og ønsker. Husk at dette er en reise, og noen ganger kan det ta tid å finne den perfekte leieboligen. Ikke gi opp og fortsett å være aktiv i søket.
 1. Utforsk alternative boalternativer: I tillegg til vanlige leiligheter, kan du vurdere alternative boformer som kollektiv, andelsleiligheter eller korttidsleie. Disse alternativene kan gi deg flere muligheter og fleksibilitet i søket ditt.
 2. Utvid søkeområdet: Vurder å utvide søkeområdet ditt for å inkludere nabolag eller områder som kanskje ikke er like populære, men fortsatt oppfyller dine behov. Alle kan rett og slett ikke bo i sentrum. Hvis du undersøker kollektiv mulighetene kan det hende du finner noen plasser som på tross av lang avstand fra sentrum har kort reisetid. Dette kan gi deg flere alternativer og redusere konkurransen om leilighetene.
 3. Vær fleksibel med tidspunkt: Vær åpen for fleksible flyttedatoer eller leieperioder. Dette kan gi deg flere alternativer å velge mellom og øke sjansene dine for å finne en passende leilighet.
 4. Bruk et leietakerbevis for å skille deg ut blant de andre leietakerene.
Lykke til med din boligjakt, og vi håper at du snart finner ditt ideelle hjem!

Finn ledige leieboliger her!

Depositumsgaranti med månedlige innbetalinger er en ny løsning som gjør det enklere for leietakere å betale inn depositum, og gir utleier samme sikkerhet.